Doftämnen


Doftämnen har använts genom hela historien för att ge människokroppen, djur och mat en behaglig doft. Det finns forntida texter som visar användningen av parfymer i några av de allra tidigaste mänskliga civilisationerna. Faktum är att världens, historiskt säkerställd, allra första kemist är en kvinna som heter Tapputi. Hon var parfymtillverkare och levde runt 1200 f.kr.

En naturlig eller syntetisk substans som enbart används för att ge en kosmetisk produkt en doft kallas ett doftämne eller parfymämne. Doftämnen finns i parfymer och rakvatten, men också i tvättmedel och matt-fräschare etc.


 

Doftprodukter måste godkännas, och till exempel i USA så måste de godkännas enligt Federal Food, Drug and Cosmetic Act (FD & Act). Detta görs eftersom i vissa fall kan doftprodukter innehålla haptens, prehaptens och prohaptens som kan leda till sensibilisering av huden och kontaktdermatit. Det är därför viktigt att identifiera och förbjuda förekomsten av något av dessa ämnen i en doftprodukt. I Sverige och inom EU/EES så måste doftprodukter följa kostmetikalagstiftningen.

Fördelarna med att använda datorsimuleringar kommer verkligen till sin rätt inom detta område, eftersom det sedan 2013 är förbjudet att använda djurförsök i kosmetikaindustrin och det är också förbjudet att sälja kosmetika där djurförsök har använts i hela EU. Varken enskilda ingredienser eller färdiga produkter får testas på djur och förbudet omfattar även importerad kosmetika från länder utanför EU. Förbudet gäller både kosmetika och hygienprodukter, inklusive många doftprodukter som används till vardags och på jobbet, som till exempel tvål, schampo och tandkräm.

På Wendelsbergs beräkningskemi har vi lång erfarenhet av att arbeta med doftmolekyler som kan reagera med luftens syre och bilda skadliga ämnen. Användningen av beräkningsexperiment ger kunskap och förståelse till varför molekylerna bryts ner, vilka produkter som bildas och i vilken utsträckning, samt hur man förhindrar nedbrytningsprocessen.

Läs mer om nedbrytning och autoxidation under Vetenskap

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.